CSOK változások kezdetektől napjainkig

ingatlanok.hu // 2019.01.25
2015. július 1-jén megszületik a CSOK. Többszöri módosítás, jelentős egyszerűsödés, lakáslottó és lelőtt lakástakarékok övezik útját.

A CSOK - Családi Otthonteremtési Kedvezmény - indulásakor remek marketinget kapott, olyannyira, hogy 2017-re ez a mozaikszó lett az év szava.

A kezdetben igen bonyolult és túlszabályozott CSOK mára nagyban leegyszerűsödött, és a lakástakarékok állami támogatásának múlt év végi megszüntetésével a családok lakáshoz jutásának egyedüli állami támogatási csatornájává vált.

 

2015-ös változások
A CSOK - az új szocpol - július elsején indult. Kezdetben még a lakás energetikai besorolása is számít. A lakás maximális mérete és ára is le van korlátozva. Utóbbi városra és megyékre lebontva változik. A maximális támogatási érték négy gyermek után ekkor még 3 millió 250 ezer forint.


Vigye az egeret a táblázat fölé, tartsa lenyomva a bal egérgombot, és húzza oda a kívánt időponthoz. (Telefonon az ujját a képernyőn tartva, bal és jobb irányba görgetve tudja az egyes eseményeket áttekinteni.) Az eseményre kattintva elolvashatja vonatkozó cikkünket.

2016-os változások 
A CSOK maximális összege új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál három vagy több gyermeknél 10 millió forint lett. A vételárplafon megszűnik.

Megelőlegező CSOK-kal vállalt gyerekeknél előfeltétel a házasság, ill. az egyik fél 40 év alatti kell legyen. A vállalt gyerekszámot 4, 8, ill. 10 év alatt kell produkálni, de akár örökbefogadással is teljesíthető. Mozaikcsaládok is igényelhetnek CSOK-ot.

A CSOK odaítélése után 10 évig életvitelszerűen kell a családnak a támogatott lakásban élnie.

Új lakás építése esetén adóvisszatérítési támogatás is igényelhető legfeljebb 5 millió forint értékben.

A CSOK 10 milliójához további 10 milliós hitel igényelhető 3 százalékos, kedvezményes hitelkamattal.

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez maximum 2 millió 750 ezer forint jár.

A CSOK-kal vásárolt ingatlan maximális vételára legfeljebb 35 millió forint.

A fiatal házaspárok legfeljebb két gyereket vállalhatnak használt lakás vásárlásánál vagy bővítésénél.

Az igénylő más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezhet.

Nagy felháborodást váltott ki az ikerházak megítélése. A bank folyósította a CSOK-ot ezekre is - mint utóbb kiderült jogtalanul -, majd visszakérte, hiszen "a családi otthonteremtési kedvezménnyel felépített vagy megvásárolt új lakásban csak a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont."

A CSOK után jött a NOK, a nemzeti otthonteremtési közösség. A NOK közel sem lett akkora siker, mint a CSOK.

Újabb anomáliára derül fény, nevezetesen, hogy a 20 éves gimnazista nem számít gyereknek CSOK szempontból, míg a 20 éves felsőoktatási hallgató igen.

 

2017-es változások
Fenti pontatlanságokat a CSOK újabb módosításával rendezik, amelybe több könnyítés is belekerül.

Rendeződik az osztatlan közös tulajdonú ikerházak ügye, és a gyermekeké is, akiket végül 25 éves korukig vesznek figyelembe - akár tanul, akár nem.

Innentől kezdve a tervezőasztalról értékesített lakásokra is igényelhetik a CSOK-ot, még az ingatlan használatba vétele előtt.

Az igénylő esetleges halála esetén az egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a CSOK-os ingatlanban anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást, valamint a szüleit elveszített gyermek gyámja is igényelhet CSOK-ot.

 

2018-as változások
Az eredeti dokumentumok beadása helyett nyilatkoznia is elég az igénylőnek. A nyilatkozatok helytállóságát a NAV ellenőrzi.

Banknak kötelezően 30 napja van a CSOK elbírálására.

A CSOK-ot lakásbővítésre is fel lehet használni úgy, hogy a bővítés költsége 100%-ban a CSOK-ból történjen.

Novemberben megszűnik a lakástakarékok állami támogatása, a gyermektelen egyedülállók és a lakásukat felújítók ezentúl csak magukra számíthatnak.

December elsejétől a kétgyerekes családok is felvehetik a 10 millió forint támogatott lakáshitelt - CSOK 2,6+10 -, de csak új ingatlan vásárlására vagy építésére.

A háromgyerekes családoknál a CSOK 10+10-ből CSOK 10+15 lesz, azaz 15 millió forintra emelkedik a támogatott lakáshitel mértéke - szintén új ingatlan vásárlása vagy építése esetén.

 

2019-es változások
Elindul a falusi CSOK: a vidéki ingatlanokhoz kapcsolódó támogatás összege emelkedni fog. Előre láthatólag az 5000 fő alatti településekre tervezik az emelést.

Júliustól már használt ingatlan vásárlására is felvehető csok-hitel, kiegészítve ezzel a 2018 decemberében bevezetett változásokat.

Csokingatlanok.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó
Szocpol helyett CSOK
2015-ben indult útjára a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely az évek során jelentős változásokon esett át. Az új kiírás sokkal szélesebb körben biztosít lakásvásárlási lehetőséget a családoknak, mint eddig bármikor. A korábbi szocpolokat is figyelembe véve soha nem lehetett korábban ilyen nagy összegű otthonteremtési célú állami támogatáshoz jutni.
Ki pályázhat a CSOK-ra?
Az új szabályozás támogatja egyedülállók, mozaikcsaládok, együttélők és természetesen házaspárok lakáshoz jutását. Utóbbiak esetében három gyermek bevállalásával akár 10+15 milliós támogatás is elnyerhető új lakás vásárlásához. A CSOK természetesen használt lakások vásárlásához, illetve meglevő bővítéséhez, tetőtér-beépítéséhez is igényelhető.
Csokingatlanok.hu
Eladó ingatlanok, amelyek megfelelnek a 2016-os Családi Otthonteremtési Kedvezmény pályázati feltételeinek. A folyamatosan bővülő és egyszerűen kereshető adatbázisunkban kizárólag a pályázati kiírásnak megfelelő lakások és házak találhatók, az ország teljes területéről. Találja meg nálunk családja álmai otthonát!