Jövőre ellenőrzések indulnak a CSOK területén

ingatlanok.hu // 2019.11.15
Nyilvánosságra hozták a Pénzügyminisztérium jövő évre vonatkozó ellenőrzési tervét, melyek középpontjában a CSOK áll.

A Pénzügyminisztérium kedden hozta nyilvánosságra a 2020-as évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Ebből az derül ki, hogy a jövő évben nagy figyelmet fordítanak a CSOK igénylők ellenőrzésére - adta hírül a Napi.hu

Első sorban azt ellenőrzik, hogy a CSOK-ot igénybe vevők között vannak-e olyan személyek, akiket a hivatal, a Magyar Államkincstár vagy bíróság az elmúlt 5 évben kötelezett lakásépítési és lakásvásárlási támogatás - ismertebb nevén szocpol - visszafizetésére. Ez ugyanis kizáró ok a Családi Otthonteremtés Kölcsön igénybevételéhez. 

Emellett azonban egyéb visszaéléseket is vizsgálhatnak, többek között, hogy az igénylők tényleg életvitelszerűen használják-e a kedvezmény tárgyát képező ingatlant. Valamint azt, hogy a kedvezményt valóban, olyan gyermekekre igényelték, akik nem rendelkeztek önálló keresettel. 

Ha bebizonyosodik a visszaélés, hatalmas összegek visszafizetésére lehet számítani. A Ptk. alapján a teljes kedvezményt vissza kell fizetni késedelmi kamattal együtt. Ez a 2020-ban 4 éve - 2016 óta igényelhető - igénybe vett 10 millió forintos támogatás esetén közel 12 millió forintos visszafizetést jelent. 

A visszaélések leleplezése mellett az ellenőrzések további célja, hogy az adatokat összevessék a Magyar Államkincstár lakástámogatási informatikai rendszerével (LakHat).

A 2020-as év során a CSOK mellett az önkormányzati adózási feladatok, a munkaerőpiaci támogatások, valamint az építőiparban és a vendéglátásban való megfelelő foglalkoztatás ellenőrzése szerepel még a Pénzügyminisztérium terveiben.

Csokingatlanok.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó
Szocpol helyett CSOK
2015-ben indult útjára a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely az évek során jelentős változásokon esett át. Az új kiírás sokkal szélesebb körben biztosít lakásvásárlási lehetőséget a családoknak, mint eddig bármikor. A korábbi szocpolokat is figyelembe véve soha nem lehetett korábban ilyen nagy összegű otthonteremtési célú állami támogatáshoz jutni.
Ki pályázhat a CSOK-ra?
Az új szabályozás támogatja egyedülállók, mozaikcsaládok, együttélők és természetesen házaspárok lakáshoz jutását. Utóbbiak esetében három gyermek bevállalásával akár 10+15 milliós támogatás is elnyerhető új lakás vásárlásához. A CSOK természetesen használt lakások vásárlásához, illetve meglevő bővítéséhez, tetőtér-beépítéséhez is igényelhető.
Csokingatlanok.hu
Eladó ingatlanok, amelyek megfelelnek a 2016-os Családi Otthonteremtési Kedvezmény pályázati feltételeinek. A folyamatosan bővülő és egyszerűen kereshető adatbázisunkban kizárólag a pályázati kiírásnak megfelelő lakások és házak találhatók, az ország teljes területéről. Találja meg nálunk családja álmai otthonát!