Jövőre ellenőrzések indulnak a CSOK területén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nyilvánosságra hozták a Pénzügyminisztérium jövő évre vonatkozó ellenőrzési tervét, melyek középpontjában a CSOK áll.

A Pénzügyminisztérium kedden hozta nyilvánosságra a 2020-as évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Ebből az derül ki, hogy a jövő évben nagy figyelmet fordítanak a CSOK igénylők ellenőrzésére - adta hírül a Napi.hu

Első sorban azt ellenőrzik, hogy a CSOK-ot igénybe vevők között vannak-e olyan személyek, akiket a hivatal, a Magyar Államkincstár vagy bíróság az elmúlt 5 évben kötelezett lakásépítési és lakásvásárlási támogatás - ismertebb nevén szocpol - visszafizetésére. Ez ugyanis kizáró ok a Családi Otthonteremtés Kölcsön igénybevételéhez. 

Emellett azonban egyéb visszaéléseket is vizsgálhatnak, többek között, hogy az igénylők tényleg életvitelszerűen használják-e a kedvezmény tárgyát képező ingatlant. Valamint azt, hogy a kedvezményt valóban, olyan gyermekekre igényelték, akik nem rendelkeztek önálló keresettel. 

Ha bebizonyosodik a visszaélés, hatalmas összegek visszafizetésére lehet számítani. A Ptk. alapján a teljes kedvezményt vissza kell fizetni késedelmi kamattal együtt. Ez a 2020-ban 4 éve - 2016 óta igényelhető - igénybe vett 10 millió forintos támogatás esetén közel 12 millió forintos visszafizetést jelent. 

A visszaélések leleplezése mellett az ellenőrzések további célja, hogy az adatokat összevessék a Magyar Államkincstár lakástámogatási informatikai rendszerével (LakHat).

A 2020-as év során a CSOK mellett az önkormányzati adózási feladatok, a munkaerőpiaci támogatások, valamint az építőiparban és a vendéglátásban való megfelelő foglalkoztatás ellenőrzése szerepel még a Pénzügyminisztérium terveiben.