Kik igénylik a CSOK-ot?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A CSOK továbbra is népszerű, azonban a legtöbben már meglévő gyermekeikre igénylik, használt lakás vásárlásához, de mit kell tudni még a CSOK-igénylőkről?

Bár a CSOK új lakás építése vagy vásárlása esetén nyújtja a legnagyobb összegű támogatást, országos szinten azonban használt lakásvásárlásra igénylik a legtöbben. Ezen belül is leginkább a már meglévő gyermekekre, továbbiak vállalása nélkül. Új lakás vásárlása esetén a vállalt vagy meglévő gyermekek száma leginkább három vagy annál több. 

Hol igénylik a legtöbben?

Az igénylők száma Pest megyében a legmagasabb - Budapest nélkül is -, ezt követi az észak-alföldi, majd a dél-alföldi régió. Észak-Magyarország mutat a legnagyobb különbségeket ezen a téren, hiszen míg Nógrád megye az utolsó helyen áll az igénylések tekintetében, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megye a vezető vidéken. 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény tehát az ország keleti részén sokkal népszerűbb, nyugaton egyedül Győr-Moson-Sopron megye esetében figyelhető meg kimagasló szerződéskötésszám. 

Mit kell tudni az igénylőkről?

A szerződések több mint felét a 31-40 év közötti korosztály köti, többségük használt lakást kíván vásárolni, és a támogatást már meglévő gyermekekre veszi igénybe. Őket követi a huszonéves korosztály, majd nem sokkal lemaradva a 41-50 év közöttiek. Míg előbbiek leginkább újlakás-vásárlásra igénylik a CSOK-ot, és további gyermeket is készek vállalni, addig utóbbiak a már meglévő gyermekekre veszik igénybe a támogatást.

Érdemes említést tenni az egyedülálló szülőkről is, hiszen ők adják az igénylők több mint 10%-át. Ők - érthető módon - szintén a már meglévő gyermekekre veszik igénybe a támogatást, legnagyobb számban Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében.

A nagycsaládos igénylők - 3 vagy több gyermekesek - szintén Pest megyében vannak a legtöbben, a legkevesebben pedig Békés megyében. A nagycsaládos igénylők több mint kétharmada azonban már meglévő gyermekekre igényli a támogatást. 

A szerződések legnagyobb részét a kétgyermekes családok kötik, nagy részük azonban nem vállalja további gyermekek születését. Őket követik az egygyermekes igénylők, itt már nagy mértékben jellemző a további gyermekek vállalása. Azonban mindkét esetben a használtlakás-vásárlás dominál.

Forrás: Családi Otthonteremtési Kedvezményben részesülő családok szocio-demográfiai jellemzői