Duna House: stagnáltak a lakásárak reálértéken a harmadik negyedévben

MTI // 2020.10.13
Az országos lakásárindex stagnált a harmadik negyedévben reálértéken, míg nominálisan enyhe emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest.

A társaság hétfői közleménye szerint az adatok azt mutatják, hogy a panelek látványosabb, 7 indexpontos emelkedéssel zártak, míg a téglalakások minimális csökkenést hoztak országos szinten. Regionális elosztásban a keleti országrész volt erősebb a harmadik negyedévben, itt a panel és téglalakások árindexe egyaránt nőtt, míg Nyugat-Magyarországon a panelek ára stagnált, a téglalakások esetében visszakorrigálás volt tapasztalható A fővárosban a panelárindex az év eleji magasabb szintre zárt vissza, míg a téglalakások indexe alig változott.

A panellakások négyzetméterára a főváros budai oldalán 2 százalékkal 599 ezer forintra nőtt, Pesten viszont, szintén 2 százalékkal 504 ezer forintra csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A tégla építésű lakások négyzetméterára Budán 850 ezer forint, Pesten 621 ezer forint volt, az adatok éves összevetésben stagnáltak, illetve kis mértékben visszaestek. Ugyanakkor a Belvárosban a harmadik negyedévben 754 ezer forintos négyzetméterárat mértek a téglalakásoknál, ami 12 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

Az ország keleti és nyugati részén a panellakások négyzetméterára 325 ezer, illetve 298 ezer forintra csökkent. A tégla építésű lakásoknál a négyzetméterár a keleti területeken 362 ezer forintra mérséklődött, nyugaton azonban 330 ezer forintra nőtt.

Forrás: MTI

Csokingatlanok.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó
Szocpol helyett CSOK
2015-ben indult útjára a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely az évek során jelentős változásokon esett át. Az új kiírás sokkal szélesebb körben biztosít lakásvásárlási lehetőséget a családoknak, mint eddig bármikor. A korábbi szocpolokat is figyelembe véve soha nem lehetett korábban ilyen nagy összegű otthonteremtési célú állami támogatáshoz jutni.
Ki pályázhat a CSOK-ra?
Az új szabályozás támogatja egyedülállók, mozaikcsaládok, együttélők és természetesen házaspárok lakáshoz jutását. Utóbbiak esetében három gyermek bevállalásával akár 10+15 milliós támogatás is elnyerhető új lakás vásárlásához. A CSOK természetesen használt lakások vásárlásához, illetve meglevő bővítéséhez, tetőtér-beépítéséhez is igényelhető.
Csokingatlanok.hu
Eladó ingatlanok, amelyek megfelelnek a 2016-os Családi Otthonteremtési Kedvezmény pályázati feltételeinek. A folyamatosan bővülő és egyszerűen kereshető adatbázisunkban kizárólag a pályázati kiírásnak megfelelő lakások és házak találhatók, az ország teljes területéről. Találja meg nálunk családja álmai otthonát!