Változások és új támogatások az ingatlanpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2020 végétől ugyan egyelőre csak ideiglenesen, de visszahozzák az 5%-os áfát az újépítésű ingatlanokra.

Ez azért jó hír, mert jó esetben az ilyen lakások jelentősen olcsóbbá válhatnak, már azok számára, akik fognak tudni élni ezekkel a lehetőséggel, hiszen az új rendszerrel új feltételek is járnak.

Milyen ingatlanokra vonatkozik az 5%-os ÁFA?

Alapszabályként a fenti kedvezmény a 150 m² alapterületnél nem nagyobb újépítésű lakásokra és a 300 m²-t nem meghaladó alapterületű újépítésű házakra vonatkozik. Továbbá, az eddigi információk alapján kizárólag vásárolt újépítésű ingatlanra érvényesíthető az 5%-os áfa, vagyis saját építkezés esetén nem élhetünk ezzel a lehetőséggel. 

Mivel 2016 és 2020 között már volt hasonló lehetőség 5%-os ÁFA igénybevételére, feltételezhetjük, hogy az akkori gyakorlatból több minden visszaköszön majd. Az akkori szabályok alapján újépítésűnek számít egy ingatlan, ha az első rendeltetésszerű használatba vétel még nem történt meg, illetve ha az meg is történt, az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év. 

A kedvezmény kizárólag a 2021. január 1-től megvásárolt ingatlanokra vonatkozik, de nem kell rohanni, ugyanis jelen állás szerint a 2022 végéig épülő ingatlanokra lesz érvényes a kedvezmény, illetve valószínűleg az eddig jogerős építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra bizonyos türelmi idő vonatkozik majd.

És hogy mennyit lehet forintban nyerni az adócsökkentéssel? Újépítésű ingatlanokra jelenleg 27%-os áfa érvényes. Ha egy 50 millió Ft+áfa árú újépítésű ingatlan vételárával számolunk, akkor 13,5 millió forint az áfatartalom. 5%-os áfával számolva ugyanakkor már csak 2,5 millió forint lesz az adó, vagyis ebben az esetben 11 millió forintot nyertünk a kedvezménynek köszönhetően.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy a kedvezményes lakásáfa kizárólag a lakóingatlanra vonatkozik, így például az ingatlanhoz tartozó garázs, üzlet, műhely vagy tároló áfája továbbra is 27% marad. Az áfacsökkenés nem jelenti majd automatikusan azt, hogy a százalékos csökkenéssel arányosan fognak csökkenni az árak is, a fejlesztőket ugyanis semmi nem kötelezi arra, hogy az áfacsökkentést teljes egészében oda adják a majdani vásárlóknak.

CSOK-változások

A fenti kedvezményekkel a kormány elsősorban a családokat célozza meg, akik a Babaváró, a CSOK támogatás és a CSOK hitel lehetőségeivel egyaránt élhetnek vásárláskor, ráadásul a lakáscélú hitelekre érvényesíthetik utólag a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést is. Ez utóbbi a második gyermek után 1 millió forint, a harmadik gyermek után pedig 4 millió forint pénzügyi előnyt jelent.

Változások a korábbi feltételekhez képest:

  • A CSOK-igénylésnél a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie, amely életkor betöltési határidejét kitolták a június 18-án lejáró veszélyhelyzetet követő 30 nappal.
  • Korábban az érintetteknek nem lehetett köztartozása, jelenleg azonban a veszélyhelyzet alatt vagy annak lejárta után 30 napig beadott igénylések esetében a köztartozásokat a veszélyhelyzet előtti állapot alapján kell megvizsgálni. 
  • A TB-jogviszonyról szóló igazolást abban az esetben is elfogadja a bank, ha a kiállítástól számított 30 nap a veszélyhelyzet alatt lejárt.
  • A CSOK támogatás igényléséhez az érintett szülő(k) és gyerek(ek) adóazonosító jelének igazolására, az adó igazolvány helyett ideiglenes adóigazolvány és hatósági bizonyítvány is elfogadható.

2021-től a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás nemcsak az újépítésű ingatlant vásárlóknak jelenthet nagy segítséget, a kedvezmény a használt lakásba költözők számára is elérhető lesz.

Babaváró hitel

A 10 millió forintos babaváró hitel 2019. július 1-től igényelhető. Ezt olyan házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség nem töltötte be a 41. életévét, illetve fontos feltétel a legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony is legalább az egyik házastárs esetében. A babaváró hitel kamatmentességének feltétele legalább egy gyermek vállalása. Három gyermek születése esetén pedig a fennmaradó hitelösszeg megszűnik. Viszont ha nem születik öt éven belül a vállalt gyermek, a kamattámogatást egyösszegben  vissza kell fizetni.

A babaváró hitelt 2022. december 31-ig lehet igénybe venni kizárólag magyarországi lakcímmel rendelkező, magyar állampolgárságú házaspároknak, akiknek együttes igénylőként kell benyújtani a kérelmet. 2020. június 13-tól az eredeti kiírással szemben két elvált házasfél is igényelheti a babaváró hitelt, és nem számít, hogy az igénylőknek már van-e korábbi házasságból gyereke.