Mennyi otthonteremtési támogatásra számíthatok?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nehéz eligazodni az otthonteremtési támogatások között: Mekkora összegre számíthatok vagy, hogy igényelhetem-e őket együttesen? Cikkünkbe ezekre adunk választ.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A legismertebb és legrégebb óta igényelhető - 2015. július 1-je óta - otthonteremtési támogatás a CSOK, melynek két típusa elérhető. 

Az egyik egy vissza nem térítendő állami támogatás, ez tehát egy olyan összeg, melyet az állam biztosít azok számára, akik használt vagy új ingatlant vásárolnának, esetleg építenének, és minimum egy gyermekkel rendelkeznek. 

Használt lakás esetén a támogatás összege:

  • 1 gyerek esetén: 600.000 forint 
  • 2 gyerek esetén: 1.430.000 forint 
  • 3 gyerek esetén: 2.200.000 forint
  • 4 vagy több gyerek esetén: 2.750.000 forint 

Új lakás vásárlás vagy építés esetén a támogatás összege:

  • 1 gyerek esetén: 600.000 forint
  • 2 gyerek esetén: 2.600.000 forint 
  • 3 vagy több gyerek esetén: 10.000.000 forint

A fenti összegeken kívül a szülőknek arra is lehetőségük van, hogy úgynevezett CSOK hitelt igényeljenek, ez bár banki kölcsön, így a támogatással szemben ezt vissza kell fizetni, azonban jóval kedvezőbb, mint a piaci alapú lakáshitelek. Tehát amennyiben egy lakáshitelre mindenképp szüksége lenne, érdemes ehelyett a CSOk hitelt választani. 

A kedvezményesen igényelhető hitel összege használt lakás vásárlás esetén:

  • 1 gyerek esetén: nincs rá lehetőség
  • 2 gyerek esetén: 10.000.000 forint
  • 3 vagy több gyerek esetén: 15.000.000 forint

A kedvezményesen igényelhető hitel összege új lakás vásárlás vagy építés esetén:

  • 1 gyerek esetén: nincs rá lehetőség
  • 2 gyerek esetén: 10.000.000 forint
  • 3 vagy több gyerek esetén: 15.000.000 forint

A CSOK-kal kapcsolatban jó hír, hogy a vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes hitel együttesen is igényelhető, vagyis új lakás vásárlás esetén, legalább 3 gyerekkel máris igénybe vehetünk 25 millió forintot, melyből bár 15 milliót vissza kell fizetni, annak feltételei igencsak kedvezőek. 

Falusi CSOK

A Falusi CSOK a “hagyományos” CSOK alternatívája, melyet kizárólag a preferált kis településeken lehet igénybe venni 2019. július 1-je óta. 

Az eredeti CSOK-kal ellentétben ez az összeg nem fordítható teljes egészében ingatlan vásárlásra, a támogatás minimum 50%-át ugyanis korszerűsítésre kell felhasználni. A kedvezményes CSOK hitel azonban emellé is igényelhető. 

A vissza nem térítendő támogatás összege:

  • 1 gyerek esetén: 600.000 forint
  • 2 gyerek esetén: 2.600.000 forint
  • 3 vagy több gyerek esetén: 10.000.000 forint 

Három vagy több gyermek esetén tehát a preferált településeken szintén igénybe vehető 25 millió forint támogatás, ez esetben azonban maga az ingatlan megvásárlásra “csupán” 20 millió forintot fordíthatunk, viszont további 5 millió forint marad a felújításra. 

Babaváró hitel 

A babaváró hitel 2019. július 1-je óta igényelhető, és ahogy a neve is jelzi, egy hitelről beszélünk, vagyis az összeget vissza kell fizetni. Ez esetben az összeg mértékét nem a gyermekek száma határozza meg, hanem a hitel képességünk. Azonban azt jó tudni, hogy a gyermekek számától függően az állam átvállalja a hitel egy részét. 

A babaváró hitel összege maximum 10.000.000 forint, mely a CSOK hitellel és a CSOK támogatással együtt is igényelhető, vagyis 3 gyerek és új ház vásárlás esetén már 35 millió forint támogatásnál és kedvezményes hitelnél tartunk. 

Jelzáloghitel elengedés 

A mai ingatlanárak mellett azonban sajnos gyakran még ezzel a 35 millió forinttal sem “úszhatjuk meg”, hogy piaci kamatozású banki lakáshitelt vegyünk igénybe. Azonban erre az esetre is igénybe tudunk venni egy újabb állami támogatást. 

Az állam ugyanis átvállalja a jelzálog hitelünk egy részét, 2 gyerek megszületése esetén 1 millió forintot, a harmadik gyerek megszületése esetén pedig további 4 millió forintot. Azaz 3 gyermek esetén már 5 millió forint további támogatásnál tartunk. 

Illetékmentesség 

A fentiek mellett az idei évtől egy újabb támogatás is igénybe vehető, mellyel bár pénzt nem kapunk, néhány százezer, akár millió mégis a családi kasszában maradhat. 

Abban az esetben ugyanis, ha az ingatlant CSOK igénybevétele mellett vásároltuk meg, nem kell illetéket fizetni, mely a vételár 4%-a. Ez egy 40 millió forintos ingatlan esetén is már 1,6 millió forint. 

ÁFA visszatérítés

Az utolsó otthonteremtési támogatás az ÁFA visszatérítés, ezzel a lehetőséggel azonban csak azok élhetnek, akik ingatlant építenek. Ennek összege pedig maximum 5 millió forint.