Bővül a CSOK-ot igénylők köre

csaladihazak.hu // 2021.09.22
Lehet, hogy Ön eddig nem volt jogosult a CSOK-ra, de a megváltozott szabályok szerint már igen?

2021.09.14-én fontos változásokat jelentettek be a CSOK-igénylésével kapcsolatban.

Már 2021 augusztusában előre jelezték, enyhítések várható annak érdekében, hogy minél többen részesülhessenek a kedvezményes hitelből - ezekből az ígéretekből most több teljesül:

  • Ugyan az egyedülállókra eddig is gondoltak, de most már azok is jogosultak lesznek az otthonteremtési támogatásra, akik időközben elvesztették házastársukat. Ilyen esetben az özvegy kvázi örökli házastársa tb-jogviszonyát.
  • Eddig mindenféle köztartozás kizáró oknak számított. Most viszont a nagycsaládosok nem esnek el az igénylés lehetőségétől, ha csupán 5000 forint alatti az önkormányzati, illetve a NAV-tartozásuk.
  • Az autisták, hallássérültek és a látássérültek mindennapjait megkönnyítő fejlesztések is támogathatóvá váltak.

Bővültek a CSOK-ra számítók lehetőségei

Bár úgy tűnik, a további tervezett változtatások egyelőre tervek is maradnak, de biztos sokan számítanak arra, hogy életbe léptetik - a már augusztusban említett - további könnyítéseket is:

  • Társadalombiztosítási jogviszonyként figyelembe vennék a külföldön megszerzett felsőoktatási tanulmányokat is.
  • Nem kellene újra igényelnie a támogatást annak, aki kiegyenlíti a köztartozását.

Bár volt olyan hír, hogy 0%-os lehet a CSOK-hitele annak, aki az októberben útjára induló Zöld hitelt is igénybe veszi, azonban a legfrissebb MNB-tájékoztatóban ez már nem szerepel. Azt egyelőre még nem tudni, hogy ha mégis megvalósulna, hány millió forint Zöld hitel felvétele esetén járna a 0%-os CSOK.


Amire még szintén kiemelten érdemes figyelni, az az, hogy 2022. június 30-ig tolódnak ki a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők.

Csokingatlanok.hu
Kövessen minket:

Facebook gomb
MTI hírfelhasználó
Szocpol helyett CSOK
2015-ben indult útjára a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely az évek során jelentős változásokon esett át. Az új kiírás sokkal szélesebb körben biztosít lakásvásárlási lehetőséget a családoknak, mint eddig bármikor. A korábbi szocpolokat is figyelembe véve soha nem lehetett korábban ilyen nagy összegű otthonteremtési célú állami támogatáshoz jutni.
Ki pályázhat a CSOK-ra?
Az új szabályozás támogatja egyedülállók, mozaikcsaládok, együttélők és természetesen házaspárok lakáshoz jutását. Utóbbiak esetében három gyermek bevállalásával akár 10+15 milliós támogatás is elnyerhető új lakás vásárlásához. A CSOK természetesen használt lakások vásárlásához, illetve meglevő bővítéséhez, tetőtér-beépítéséhez is igényelhető.
Csokingatlanok.hu
Eladó ingatlanok, amelyek megfelelnek a 2016-os Családi Otthonteremtési Kedvezmény pályázati feltételeinek. A folyamatosan bővülő és egyszerűen kereshető adatbázisunkban kizárólag a pályázati kiírásnak megfelelő lakások és házak találhatók, az ország teljes területéről. Találja meg nálunk családja álmai otthonát!