Az ingyenes CSOK-ról röviden

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Zöld CSOK-nak is nevezett, kamatmentes, 0%-os CSOK sokaknak felkeltette az érdeklődését, méltán. 

Mit lehet tudni a Zöld CSOK-ról?

2021. október 4-én a Zöld Otthon Program “Zöld Hitel” kölcsönével párhuzamosan bocsátották útjára a családosok új ingatlan vásárlását támogató, ingyenes CSOK hitelt.

Kizárólag azok vehetik igénybe a Zöld CSOK hitelt, akik egyrészt a 2,5%-os Zöld Hitel kölcsönjét is felveszik, és a Zöld Hitel feltételrendszerének megfelelnek, másrészt a vissza nem térítendő CSOK-kal is élnek (utóbbinak 2,6 millió forint az összege két, és 10 millió forint három gyerek esetén).

Mivel a vissza nem térítendő CSOK felvétele esetén is jár az áfamentesség és a lakásvásárlási illetékmentesség, a 0%-os CSOK igénybevételekor sincs ez másképp.

Viszont az ingyenes CSOK esetében is ugyanúgy feltétel, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik, ha előre vállalt gyermek/gyermekek alapján veszik fel a kért összeget. Ha nem házaspár veszi fel a CSOK-ot - jelen esetben a 0%-os CSOK-ot -, akkor csupán a már meglévő gyermekek száma vehető figyelembe.

Az ingyen CSOK esetén az összegek a következőképp alakulnak: 10 millió forintot lehet felvenni két, és 15 milliót három gyermek esetén.

Az új, 0%-os CSOK igénybevételével a havi törlesztőrészlet csupán 42 ezer forint lehet, ami sokkal kedvezőbb, mint a Zöld Hitel 53 ezer forintos, és az eredeti 3%-os kamatozású CSOK 55 ezer forintos havonta törlesztendő díja.

Ha valaki egyszerre veszi igénybe a Zöld Hitel kölcsönt, és három gyermek mellett az ingyen CSOK hitelt  a legmagasabb, 70 millió forintos keretösszeg erejéig, annak a havi törlesztőrészlete várhatóan 297 ezer forint lesz.

Mit érdemes még kiemelni a 0%-os CSOK-kal kapcsolatban?

  • Ugyan az ingyen CSOK esetében 25 éven át garantált a 0%-os fix kamat, cserébe viszont a Zöld Hitel esetében vállalt, kizárólag új építésű, kimagaslóan energiahatékony ingatlan vásárolható, aminek csupán 90 kWh az éves 1 m2-re vetített összesített energiaigénye.
  • Mint az eredeti CSOK esetében is, ennél a hitelnél is tíz éven át életvitelszerűen kell laknia a tulajdonosnak az ingatlant.
  • A TB-jogviszony igazolása legalább az egyik fél részéről kiemelten fontos, hiszen minimum 180 nap szükséges két gyerek esetén, három gyereknél pedig már 2 év.
  • Büntetett előélet kizáró ok.
  • Köztartozás szintén kizárja a pályázót a 0%-os CSOK igénylése során is.
  • Az új lakás vásárlásakor az adásvételi szerződés megkötése és az igénylés benyújtása között 180 napnál több nem telhet el.
  • Ha nem teljesíti a kölcsönt felvevő a vállalt feltételeket, a következőkkel kell számolnia:
    • Ha a Zöld CSOK feltételei nem teljesülnek, akkor a Zöld Hitel 2,5%-os kamata vonatkozik az addig 0%-os CSOK-ra.
    • Ha a Zöld Hitel feltételrendszerének nem felelt meg a hitelt felvevő, akkor a CSOK 3%-os kamata a mérvadó.
    • Ha sem a Zöld Hitel, sem a Zöld CSOK feltételeinek nem tesz eleget a kölcsönt igénybevevő, akkor a kedvezményes 0, illetve 2,5 %-os kamat egy átlagos CSOK-hitel kamatára emelkedik.

A fenti esetekben a pénzintézet büntetőkamatot számíthat fel, melynek összege a jegybanki alapkamat kétszeresének felel meg!