Új szabályok a CSOK-nál és az Otthonfelújítási támogatásnál!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még december 27-én néhány módosítás történt a CSOK és az Otthonfelújítási támogatás esetében. Nem mindegy tehát, hogy kalkulál a költségekkel.

Ezekre az új szabályokra kell még figyelnie, ha állami támogatást akar igénybe venni!

Nemrég (2021. december 27-én) néhány módosítás történt a CSOK és az Otthonfelújítási támogatás esetében:

CSOK

Szigorodik a második CSOK felvétele

A CSOK egyik nagy előnye, hogy többször is megigényelhető. Gond akkor adódik, ha nem születik meg a határidőre vállalt gyerek. Ha mondjuk a CSOK-ot először igényelte a család, de a vállalt megszületendő két gyerek közül csak egy jött világra, akkor a két gyermekre felvett 2,6 millió forintból vissza kell fizetnie a családnak 2 milliót, ráadásul büntetőkamattal terhelten.

2021 végéig ez az előzmény nem befolyásolta negatívan a családok következő CSOK-igénylését.

2022-től viszont kizárólag akkor kaphat újabb CSOK-ot a család, ha - a fenti esetet véve alapul - fillérre pontosan visszafizette az előző, büntetőkamattal sújtott hitelösszeget.

Család

Ha elfogy a pénz egy munkára...

2022-től nem okoz olyan nagy gondot, ha az előre kalkulált összegnél többe kerül egy munkafolyamat, mivel egyazon munkálatra már kétszer is fel lehet venni az állami támogatást - azonban jó észben tartani, hogy a második CSOK összege valójában a nagyobb összegű CSOK és a kisebb összegű CSOK különbsége lesz! Azaz, arra a gyermekre hivatkozva már nem vehetünk fel újabb támogatást, akire már előzőleg felvettük. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy a 2022 előtt felvett első CSOK-ok után is fel lehet venni a második CSOK-ot, tehát nincsenek kizárva a második lehetőségből azok, akik még régebben éltek a támogatással.

A banknak is tudnia kell róla

Lényeges szem előtt tartani, hogy a második CSOK igénylésekor az ingatlannal kapcsolatos munkálatoknak folyamatban kell lenniük. Ráadásul a bank felé jelezni kell, hogy a költségvetés megemelkedik, és ezt a banknak el is kell fogadnia.

Nem mindegy, mekkora az ingatlan

Amire nem mindenki gondol, az az, hogy minél több gyermeket vállal, annál nagyobb alapterületű ingatlanra teszi le a voksát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az eredeti tervekkel ellentétben nem csak kettő, hanem három gyermek után veszünk igénybe CSOK-ot, akkor nem kettő, hanem három gyermeknek megfelelő méretű ingatlanra lesz szükségünk.

Épül az új ház

TB-jogviszony

Az sem mellékes szempont, hogy minél nagyobb összegű CSOK-ot vesz fel az ember, annál hosszabb TB-jogviszonyt kell tudjon igazolni. Két gyermek esetén ez az igazolandó idő fél év, három gyermek esetén két év - utóbbit az első CSOK-kérelemnek megfelelően visszamenőlegesen ellenőrzik.

Otthonfelújítási támogatás

Egy ingatlanra csak akkor vehető fel az Otthonfelújítási támogatás, ha minimum 50%-ban tulajdonosai az adott ingatlannak a támogatást igénylők. 2022-től a 25. évüket betöltött megváltozott munkaképességű fiatal felnőtt "gyerek" tulajdoni hányada is beleszámítható ebbe az 50%-ba.

Szerencsére a Babaváró hitel és a Zöld Hitel kondíciói nem változtak.