Budakalász is lázad a betelepülők ellen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budakalász is csatlakozik az agglomeráció lázadóihoz. Ezentúl erősen korlátozni fogják a betelepülést, hogy élhető maradjon a város.

CSOK-ból is megárt a sok?

Budakalász népessége is nagyot ugrott az elmúlt években a CSOK jóvoltából: már 12500 lakosa van. Azonban már most úgy ítéli meg a város vezetősége, hogy elegen vannak; nem kívánják, hogy az északi városrész és a régi központhoz közeli dombok után a még "parlagon heverő" 1500 beépíthető ingatlan is gazdára találjon, és a népesség elérje a 18 ezer körüli lélekszámot. Már így is mindennapossá váltak a közlekedési dugók, főleg a helyi érdekű vonat megállóinak környékén.

Szinte megfizethetetlenek lettek az ingatlanok

Tavaly helyenként 20%-kal nőttek az ingatlanárak Budakalászon a CSOK hatására.

Egy 500-600 m2-es építési telek nagyjából 30 millió Ft-ba kerül - de még így sem túl drága, főleg ha Solymár, Üröm vagy Nagykovácsi árait vesszük alapul.

Változtatási tilalom, most pedig korlátozás

Már 2021 őszén életbe léptették a változtatási tilalmat:

  • Egyes ingatlanok esetében a tilalom ideje alatt nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetve más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.
  • A kertes mezőgazdasági övezetekben megengedték lakóház építését, de csak felülvizsgálattal.

Az infrastruktúra fejlesztésére nincs pénze Budakalásznak, és mivel nem kívánnak eladósodni, inkább korlátozzák idén februártól a további betelepülést.

Még sok település várja az újakat!

Bár már több agglomerációs településről le kell mondania a költözni vágyóknak, azért még bőven van hová menni.

Keresse meg álmai ingatlanát most!

Zöld Hitelről és a Babaváró Hitelről is megtalál minden információt cikkjeinkben.

Forrás: mfor.hu