Irány a Balaton! Vagy mégsem?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megéri-e még a felkapott üdülőövezet? Vagy inkább mégis Budapestet éri meg választani?

Nekem a Balaton a Riviéra...

A Balaton-part mindig is népszerű volt, de az elmúlt évek során abnormálisan beépítették - és a folyamat még mindig nem állt le, ugyanis akinek egyébként is vonzó volt kicsit is Budapest helyett az agglomerációban élni, azok a koronavírus járvány során jó eséllyel már inkább a Balaton felé vették az irányt.

Ie., azaz a CSOK előtt

30-50%-kal nőtt számos Pest megyei kistelepülés lélekszáma az elmúlt 5 év során - de nem csak a lélekszám nőtt...

A CSOK beindulása előtt a fővárosi lakásárak szárnyaltak leginkább az országban - mióta viszont színre lépett a CSOK, ez a tendencia megtört. A falusi CSOK pedig még jobban rátett erre egy lapáttal: a drága régiókban sem állt meg természetesen az árak növekedése, de jóval kevésbé nőttek, mint az addig olcsóbb településeken.

Mindig vannak kivételek

A főváros környéke, és a balatoni övezet kivételes helyzetben van. Eleve magas árszintről indultak az ingatlanárak, de nemhogy megtorpantak volna, még inkább kilőttek - főleg az utóbbiak.

A Balaton környékén több településnek is bő 10%-kal nőtt a népessége csupán egy év leforgása alatt. A partközeli településeknél csak 33%-nál nem nőtt a lakosság száma.

2021-ben a balatonfüredi, a budakeszi és a siófoki térségben is elérték az ingatlanárak a Budapesti szintet.

Megéri a Balatonra költözni?

Bár eddig határozottan megérte a Balaton környékén keresgélni - volt is miből, mivel tavaly rengeteg építkezés kapott zöld utat- a szakemberek szerint idén már nem biztos, hogy jó döntés a Magyar Tengernél vásárolni ingatlant.

Pozitívuma a jelenlegi balatoni ingatlanáraknak, hogy ha esetleg valaki azt fontolgatja, hogy visszaköltözik a fővárosba, viszonylag könnyen megteheti, mivel átlagosan 70%-át könnyedén ki tudná fizetni egy budapesti ingatlannak a jelenlegi, felkapott környéken lévő ingatlanának árából.

Most akar költözni, és állami támogatásra lenne szüksége? A CSOK mellett a Babaváró Hitel és a Zöld Hitel is igényelhető még!

Forrás: penzcentrum.hu