Erre figyeljen új lakás vásárlásakor

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ingatlan vásárlásakor sok buktatóval találkozhat a vevő. Jó hír, hogy némi készüléssel ezek kivédhetőek!

Ha az embernek nincs ingatlanvásárlási rutinja - és miért is lenne - akkor könnyen belefuthat olyan problémákba a költözés során, amik akár milliós többletköltséget is jelenthetnek.

Mit szeretnénk?

Legfőképpen azzal kell tisztában lennünk, hogy mi milyen lakást szeretnénk! Részletekbe menően képzeljük el magát a lakást és a környéket is!

Melyiket válasszuk?

Kész lakás

Nem lehet egyértelmű tanácsot adni arra vonatkozólag, hogy mikor érdemes kiválasztani az új lakást. Van, aki óvatosabb, és csak kész lakást hajlandó megvenni. Ebben az esetben látjuk, mit veszünk meg, de tény, hogy sokkal kisebb a választék, és jóval magasabbak az árak is.

Tervezett lakás

Más nagyobb kockázatot vállal, és a kedvezőbb árért cserébe már a tervezőasztalról megveszi a lakást. Ekkor viszont joggal izgulhat azon évekig, hogy vajon korrekten fog-e eljárni a kivitelező.

Az utóbbi években egyáltalán nem volt egyedi eset, hogy a kivitelező egyszerűen egyoldalúan elállt a szerződés teljesítéséről, vagy csak jelentős többlet befizetése mellett volt hajlandó megfelelni a szerződésben foglaltaknak. A pereskedés nagyon drága mulatság, és évekig is elhúzódhat, miközben se lakása, se pénze a vevőnek - még ha megnyeri a pert, akkor is "vesztett" - ha mást nem, nagyon sok időt.

A konkrét tervek a fontosak

Az építészeti vagy a kiviteli terv alapján válasszunk egy ingatlant, ne egy szépen kivitelezett látványterv nyomán! Ha egyáltalán nem értünk hozzá, vagy kérjünk fel egy szakértőt, vagy csak egyszerűen kérdezzünk!

Mire van garancia?

Nem mellékes, hogy mi az általános tapasztalat a kivitelezőről (referenciák), illetve mennyire megbízható gazdaságilag. Mennyire szokott csúszni a határidőkkel? Mennyire tartja magát a tervekhez?

Ha tehetjük, nézzünk utána, hogy az esetleg kivitelezési hibákat hogy kezelte? Senki sem szeretne egy félkész lakásra várni még évekig, sem egy vadonatúj lakás felújítására áldozni. Tehát: csak megbízható fejlesztővel írjunk alá szerződést, és legyen benne a szerződésben, mire, hogy vállal garanciát a kivitelező!

Igényelhetünk-e állami támogatást?

Állami támogatás (CSOK, Zöld Hitel) igényelhető-e az ingatlanra? Ha úgy tűnik, hogy igen, utána kell járni a részleteknek annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb eséllyel megkapjuk a támogatást (nehogy véletlenül egy rosszul írt adat miatt essünk el az "ingyen" millióktól).

Pl. a megadott méretnél nem mindegy, hogy az eladó hogyan számolt. Lehet ugyanis az alapterület eladási méret, nettó, bruttó, illetve az ingatlannyilvántartási méret - nem feltétlen a hasznos alapterület lesz feltüntetve. Nagyon nem mindegy, hogy az erkély területe bele van számítva a lakás méretébe, vagy sem...

Piszkos anyagiak

Lényeges, hogy a kivitelező milyen ütemezésben várja a fizetési részleteket. Vannak-e plusz tételek (regisztrációs díj, szerződéskötési díj, ügyvédi díj)? Hogy alakul az illeték mértéke? Általános gyakorlat, hogy a regisztrációs díj összegét beszámítják az első részletbe.

Egyedi elképzelések

Fontos kérdés, hogy mennyire személyre szabható az ingatlan, illetve számunkra mennyire nyom sokat a latban az egyediség. (Pl. faláthelyezés, nyílászáró, vagy burkolat tekintetében.)

Minél nagyobb egy társasház, annál nagyobb az esély rá, hogy nem térnek el az alaptervtől, mivel abnormálisan megemelné a kivitelezés költségeit. Ha mindenképpen ragaszkodunk az elképzeléseinkhez, vegyünk máshol lakást!

Parkolóhely

Sokszor egy lakáshoz "automatikusan" jár parkolási lehetőség is. Ha ilyenre nincs szükségünk, érdemes átgondolni, vajon tényleg ez a lakás-e a számunkra ideális, hiszen plusz 4-6 millió forint költség is számít...

Fenntartási költségek

A rezsiköltség sem utolsó szempont. Hogyan, és mi alapján számolják az energiafogyasztást (ne mi fizessük a szomszéd extrém hőigényét...)? Manapság alapvető az egyedi fogyasztásmérő minden lakásban, de a közös költség akkor is lehet hajmeresztő. Utóbbinak is jó utánakérdezni, nehogy utólag derüljön ki, hogy minden hónapban szinte a semmire vagyunk kénytelenek kifizetni egy csinos összeget.

Összegzés

Érdemes alaposan felkészülni. Ne sajnáljuk a saját időnket, járjunk utána minden részletnek! Ha van megbízható ügyvédünk, feltétlen nézessük át vele a szerződést!

Sikeres ingatlanvásárlást kívánunk!

Forrás: mfor.hu