CSOK 2024 Információk

Minden információt megtalál cikkünkben CSOK plusz, falusi CSOK és babaváró hitel témában.

CSOK információk 2024 - változások és új feltételek

A 2024-es év a CSOK támogatás területén is több területen változást hoz majd. Megszűnik pl. a „városi CSOK”, vagyis jövőre már kizárólag az ún. preferált kistelepüléseken lesz elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény.

Kik kaphatják a falusi CSOK-ot?

Akik a kormányrendeletben felsorolt kistelepüléseken szeretnének lakóingatlant vásárolni vagy egy meglévő házat felújítani, magasabb támogatási összegre lesznek jogosultak 2024-től. A falusi CSOK használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére/bővítésére, illetve a meglévő ingatlan korszerűsítésére/bővítésére fordítható. Nem vehető igénybe a támogatás, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.

A falusi CSOK összege

Új lakóház vásárlásánál 2024-ben a jelenlegi, azaz 2023. végéig érvényes CSOK támogatási összegek lesznek érvényesek a preferált kistelepüléseken.

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
 • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
 • 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint

A támogatás kizárólag az új építésű egylakásos lakóépületek esetében marad meg. Vagyis az új építésű többlakásos lakóépületekben lévő önálló lakások megvételéhez nem lesz felhasználható 2024-től a kedvezmény.

Használt lakás vásárlása esetén, amennyiben ezzel együtt korszerűsítés és/vagy bővítés is történik

 • 1 gyermek esetén 1 millió forint (a jelenlegi 600 ezer forint helyett)
 • 2 gyermek esetén 4 millió forint (a jelenlegi 2,6 millió forint helyett)
 • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint (a jelenlegi 10 millió forint helyett)

Fontos figyelembe venni, hogy a kapott támogatásnak legfeljebb a fele fordítható a használt lakás megvásárlására.

Más meglévő ingatlan korszerűsítése esetén

A már meglévő, akár korábban CSOK támogatással vásárolt lakóingatlanok korszerűsítésére is igényelhető marad 2024-től a Falusi CSOK.

 • 1 gyermek esetén 500 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett)
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett)
 • 3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett)

Bővítés, vagy bővítéssel egyidejűleg megvalósuló korszerűsítés esetén

 • 1 gyermek esetén 600 ezer forint (a jelenlegi 300 ezer forint helyett)
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett)
 • 3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint (a jelenlegi 5 millió forint helyett)

Bővítésnek minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, illetve megfelelő lehet a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. Nem minősül bővítésnek pl. az, ha egy meglévő, jelenleg nem lakószobaként funkcionáló helyiséget alakítanak át lakószobává.

Azon települések listája, ahol igényelhető a falusi CSOK: Falusi CSOK 2024 településlista »


CSOK plusz (2024 január 1-től)

A CSOK Plusz a 2024-től a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő új támogatási forma, amellyel házaspárok gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. A CSOK Pluszt pedig 2024 januárjától lehet igényelni; míg a  CSOK-ot csak meglévő gyermekre is fel lehet venni, a CSOK Plusz már csak gyermekvállalással igényelhető, de a már meglévő gyermek is beleszámít a hitelösszegbe. Ezt a hitelt csak házastársak igényelhetik, viszont a korábbi CSOK-kal szemben a CSOK Pluszhoz csak kedvezményes, de nagyobb összegű hitel, amiből viszont a második és azt követő gyermek megszületésekor 10-10 millió forint leírható támogatásként.

A CSOK Pluszt csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig, 2025. december 31-ig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják legalább 12 hetes terhességüket.A CSOK Plusz az ország összes településén vásárolandó, építendő vagy bővítendő lakóingatlanhoz igényelhető. A 2630, külön rendeletben meghatározott preferált kistelepülésen a CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is felvehető.

A CSOK Plusz keretében kedvezményes, fix 3 százalékos lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

 • 1 gyerekre maximum 15 millió forint
 • 2 gyerekre maximum 30 millió forint
 • 3 gyerekre maximum 50 millió forint

A hitelösszegbe a már az igényléskor meglévő és azután megszületendő (vállalt) gyereke is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni.

A CSOK Pluszt új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, bővítéshez egyaránt fel lehet venni, mindegyikre ugyanakkora támogatás jár, azt a gyerekszám határozza csak meg. Első közös lakás vásárlása esetén a CSOK Pluszt maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. A család bővülése, azaz újabb gyerek születése esetén igényelt CSOK Plusznál a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet.

A CSOK-hoz hasonlóan a CSOK Pluszt igénylő házaspároknak a támogatást folyósítását követően az első gyermek megszületésére 4, a második gyermek megszületésére 8, a harmadik gyermek megszületésére 10 évük lesz. 

A házaspároknak legalább két évnyi társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni az igényléshez, . Ez utóbbi időszakban munkavállalói vagy vállalkozói jogviszony szükséges a sikeres igényléshez, de elfogadják a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet is. Közmunkásként továbbra sem lesz lehetőség igénybe venni a támogatást, viszont a tb-jogviszonyra vonatkozó feltételeket nem kell teljesíteni azoknak, akik otthongondozási vagy ápolási díjra jogosultak, illetve megváltozott munkaképességűek. A CSOK pluszt külföldi munkaviszonnyal is lehet igényelni, ha az igénylő(k) nyilatkoznak arról, hogy a szerződés megkötését követő fél éven belül Magyarországon fog jogviszonyt létesíteni. 


Babaváró hitel 2024

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. A hitelhez a futamidő alatt születendő gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés kapcsolódhat. A 2024-es évtől a Babaváró kölcsön maximálisan felvehető összege valamelyest emelkedik, viszont a hozzá kapcsolódó feltételek szigorodnak. 

A kölcsön az első 5 évben kamatmentes, ha ezen időszak alatt baba születik, akkor a kamatmentesség megmarad lejáratig. A második gyermek érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, majd a harmadik baba érkezésekor elengedik a teljes fennálló tartozást. Az első két gyermekünk születésekor kérhetjük a törlesztési kötelezettségünk 3 -3 éves felfüggesztését.

A babaváró hitel összege 2024 előtt maximum 10 millió forint lehetett. 2024. januárjától a kamatmentes kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik, egyúttal a a kölcsön törlesztőrészletére érvényes felső korlátot 50 ezer forintról 51 ezer forintra emelik.

A babaváró hitelre akkor jogosultak a párok, ha a hölgy tagja az igényléskor nem töltötte be a 30. életévét - korábban ez az életkori szabályozás a 40. életévet jelölte meg felső határként.

A 2024-es évben lesz egy átmeneti időszak: a régi szabályok lesznek érvényben abban az esetben, ha a hölgy igényléskor már terhes. (A magzat betöltötte a várandósság 12. hetét.) Vagyis 2024-ben még a 41 éves korhatár lesz érvényes a hölgyekre akkor, ha a házaspár már babát vár.


Kamattámogatás összege, büntetést érintő változások

A hitelt felvevőnkek nem szükséges kamatot fizetniük a kölcsön után, ugyanakkor az állam kamattámogatást fizet. Ennek mértéke az 5 éves futamidejű állampapírhozamoktól függ, és ennek a kamattámogatásnak a mértékét csökkenti az állam a jövő évtől igényelt hitelekre - tehát pl. egy augusztusi igénylés esetén az induló kamattámogatás összege 12,12%-ról 10,44%-ra mérséklődne.

A kamattámogatás lényeges lehet a hitelt felvevők számára, hiszen ha valami miatt elveszítenénk a kamattámogatást akkor az addig kapott kedvezményt vissza kellene fizetnünk. Milyen esetekben kerülhet erre sor?

 • ha nem születne a futamidő első 5 évében gyermek
 • ha válás történik az első 5 évben mielőtt gyermek születne
 • ha külföldre költöznénk a kölcsön futamideje alatt
 • Ha a támogatásra jogosító kiskorú gyermekünket már nem mi nevelnénk

Ha baj van, akkor kevesebbet kellene visszafizetni a támogatás mérséklésének következtében, viszont van olyan változtatás is, ami ezt felülírja: a kamattámogatás helyett ugyanis büntetésként a jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt értékét kell rendezni az állam felé, illetve a kamattámogatás és az alapkamattal számolt büntetés közül a nagyobbat kellene rendeznie annak, aki nem teljesíti a kiírt feltételeket.


További hasznos CSOK információk