Csok Információk

Minden információt megtalál cikkünkben CSOK, falusi CSOK és 0%-os CSOK témában.

A CSOK töretlen népszerűségnek örvend évek óta, nem véletlen. Cikkünkben megtalál minden szükséges információt, amire szüksége lehet ahhoz, hogy sikeresen igénybe vehesse ezt az állami támogatást.

2021. december 27-én változásokat vezettek be, melyeket ebben a cikkünkben tárgyalunk részletesebben.

Érdeklik a legfrissebb fejlemények? Ha nem szeretne lemaradni, kattintson ide: CSOK hírek

A CSOKingatlanok.hu oldalán az alábbi kérdéseknek járhat utána (kattintson arra, amelyikre választ szeretne kapni):


Kinek jár a CSOK?

Fiatal házaspárok

A fiatal házaspárok - a pár legalább egyik tagja 40 év alatti - számára igénybe vehető CSOK két fő elemből áll. Az egyik a vissza nem térítendő állami támogatás, mely akár 10 millió forint is lehet, valamint a kedvezményes (3%-os) banki hitel - itt természetesen a banki elbírálás ugyanúgy szerepet játszik, és a kitételek bankonként változhatnak -, ami a 15 millió forintot is elérheti. Ezek nem zárják ki, hogy a párok további hiteleket vegyenek igénybe, ennek a feltételeit azonban pár piaci alapon határozzák meg. Az életkori megkötés azonban csak az előre vállalt gyermekek esetében érvényes, tehát ha a házaspárnak már van 3 gyereke, de mindketten elmúltak 40 évesek akkor is igénybe vehetik a CSOK nyújtotta lehetőségeket.

Egyedülálló szülők

A házaspárok mellett azonban egyedülálló három gyermekes szülők, valamint élettársi kapcsolatban élők is igényelhetik a CSOK-ot, utóbbi esetben azonban érdemesebb a feleknek házasságot kötni, hiszen ellenkező esetben csak az egyik fél veheti igénybe a kedvezményeket és csak a jogilag saját gyerekeire - vagyis az élettársa előző kapcsolatából származó gyerekeit nem veszik figyelembe.

Könnyítés, hogy ha valaki elveszti a házastársát, özvegyként jogosult marad az otthonteremtési támogatásra, mert figyelembe veszik az elhunyt házastárs tb-jogviszonyát.

A CSOK igénylését az is könnyebbé teszi, hogy azok is élhetnek vele akiknek a nevén már van más ingatlan, sőt ennek eladása esetén a befolyó összeget fel is használhatják az új ingatlan megvásárlásához.

Kizáró ok a köztartozás

A KHR (korábban BAR) lista csak a kedvezményes hitelfelvétel alól zár ki, a támogatási körből nem. Egyértelmű kizáró ok viszont, ha az igénylőnek köztartozása van. Nagycsaládosok esetében viszont ha 5000 forint alatti a NAV-tartozás illetve az önkormányzati tartozás, akkor nem esnek el a támogatás igénylésétől.

Igazolt TB-jogviszony

Fontos kitétel még, hogy az egy vagy két gyermek után igényelt CSOK esetén legalább az igénylők egyikének 180 nap folyamatos TB-jogviszonyt kell igazolni, legfeljebb 30 nap megszakítással. Három vagy több gyermek után igényelt CSOK esetén már minimum két éves jogviszony kell, ez esetben is legfeljebb 30 nap megszakítással.

Fogyatékkal élők

A fogyatékkal élők számára is könnyebbséget jelenthet a CSOK igénylése: látássérültek, hallássérültek, és autisták napi életvitelét támogató beruházások is kivitelezhetőek a támogatás segítségével.

Őstermelők

A mezőgazdasági őstermelők - amennyiben családjukkal ugyanazon az ingatlanok laknak és gazdálkodnak -  egyes esetekben jogosultak a CSOK-ra.

A korábban lakástámogatásban részesültek a támogatási összeg különbözetét kaphatják meg az egyéb feltételek teljesülése esetén, azonban aki korábbi gyermekvállalását még nem teljesítette, az a különbözetet sem igényelheti. Kizáró ok, ha az igénylőt a támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás visszafizetésére kötelezték.

Ki számít gyermeknek?

A CSOK szempontjából gyermeknek számít a 12. hetet elérő magzat, míg a felső határ a 25. életévét be nem töltött személy, vagy az aki betöltötte 25. életévét, de megváltozott munkaképességű és ez az állapot legalább 1 éve tart és előreláthatóan az elkövetkezendő 1 évben a helyzete nem is fog változni.

10 év kötelező az ingatlanban 

Az igénylőknek és gyermekeiknek 10 évig életvitelszerűen a támogatott ingatlanban kell lakni.

Ez alól kivétel csak a következő esetekben megengedett:

 • tanulmányok miatt ideiglenesen máshol él,
 • egészségügyi intézményben kezelik,
 • munkavállalás miatt legfeljebb öt évig más településen lakik,
 • közeli hozzátartozót ápol,
 • letöltendő szabadságvesztését tölti,
 • kiskorú gyermek időközben nagykorúvá válik és elköltözik,
 • nagykorú gyermek elköltözik

A közfoglalkoztatottak új lakás vásárlására nem igényelhetnek CSOK-ot, csak használt lakásra.

Fontos dátum a 2022. június 30., hiszen eddig a napig tolódnak ki a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők. Frissítés: A Falusi CSOK határideje 2022. december 31.


CSOK új lakásra

Mi számít új lakásnak?

Új lakásnak minősül az a lakás, amit az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan építettek, a lakhatás jogszabályi követelményeinek megfelelnek, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás néven szerepelnek, legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű lakószobával, fürdésre alkalmas helyiséggel és WC-vel, közműves villamosenergia-szolgáltatással és egyedi fűtésmóddal rendelkeznek. Ez lehet tanya is. Szennyvízelvezetési szempontból közműves vagy annak elhelyezése, tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelel (pl.: egyedi zárt szennyvíztároló). Közműves ivóvíz-szolgáltatással vagy ivóvíz minőségű kúttal rendelkeznek.

Tetőtér-beépítés vagy emelet-ráépítés akkor számít új lakásnak, ha két új, önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabad lépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre.

Új lakásnak számít az is, amit az előző pontban foglaltaknak megfelelően jogi személy (beruházó) épít, vagy építtet, és amit első ízben értékesítenek természetes személy (magánszemély) részére, vagy amit másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy.

A CSOK összege

A CSOK összege új lakás vásárlása, építése esetén egy gyermek után:

 • Min. 40 m2 hasznos alapterületű lakás esetén - 600.000 Ft
 • Min. 70 m2 hasznos alapterületű lakóház esetén - 600.000 Ft

Két gyermek után:

 • Min. 50 m2 hasznos alapterületű lakás esetén - 2.600.000 Ft
 • Min. 80 m2 hasznos alapterületű lakóház esetén - 2.600.000 Ft

Három vagy több gyermek esetén:

 • Min. 60 m2 hasznos alapterületű lakás esetén – 10.000.000 Ft
 • Min. 90 m2 hasznos alapterületű lakóház esetén – 10.000.000 Ft

A CSOK-támogatással megvásárolt ingatlanban az igénylőknek 100% tulajdonrészt kell szerezni, valamint kötelező lakásbiztosítást kötniük.

Kizárólag azok vehetik igénybe a Zöld CSOK hitelt, akik egyrészt a 2,5%-os Zöld Hitel kölcsönjét is felveszik, és a Zöld Hitel feltételrendszerének megfelelnek, másrészt a vissza nem térítendő CSOK-kal is élnek.

Részletes cikkünket a 0%-os CSOK-ról itt olvashatja.


CSOK használt lakásra

Mi számít használt lakásnak?

Használt lakásnak minősülnek azok a lakások, amik a lakhatás jogszabályi követelményeinek megfelelnek, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás néven szerepelnek, legalább egy 12 m2 hasznos alapterületű lakószobával, fürdésre alkalmas helyiséggel és WC-vel, közműves villamosenergia-szolgáltatással és egyedi fűtésmóddal rendelkeznek. Szennyvízelvezetésük közműves vagy a tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelnek. Közműves ivóvíz-szolgáltatással vagy ivóvíz minőségű kúttal rendelkeznek.

A támogatással érintett lakásban az igénylőknek 100%-os tulajdonjoggal kell rendelkezniük. A támogatott személynek a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom idején a támogatott lakásra biztosítást kell kötnie. Az igénylő lakásbővítés esetén más lakásban max. 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezhet.

A CSOK összege

A CSOK összege használt lakás vásárlása 1 egy gyermek után:

 • Min. 40 m2 hasznos alapterület esetén - 600.000 Ft
Két gyermek után:
 • Min. 50 m2 hasznos alapterület esetén - 1.430.000 Ft
Három gyermek után:
 • Min. 60 m2 hasznos alapterület esetén - 2.200.000 Ft
Négy vagy több gyermek után:
 • Min. 70 m2 hasznos alapterület esetén - 2.750.000 Ft

2022-től egyazon munkálatra már kétszer is fel lehet venni az állami támogatást - a banknak jóvá kell hagynia!


A kedvezményes banki hitel

A CSOK-kal ellentétben a kedvezményes banki hitel esetében nem játszik szerepet az, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan új vagy használt, itt kizárólag a gyerekek száma határozza meg a felvehető hitel összegét, valamint egyéb megkötések is vannak. A kedvezményes hitel igénybevételéhez minimum 2 gyerek szükséges.

A kedvezményes banki hitel 1 gyerek után:

 • Nem vehető igénybe

Két gyerek után:

 • Használt és új lakás esetében is 10.000.000 Ft

Három vagy annál több gyerek után:

 • Használt és új lakás esetében is 15.000.000 Ft

A lakás/lakóház minimum négyzetméterére itt is ugyanazok az előírások érvényesek, mint a CSOK esetében.

Itt azonban további, a CSOK-hoz képest szigorúbb követelményeket állítanak az igénylők elé:

 • csak házaspárok vehetik igénybe
 • a házaspár legalább egyik tagjának 40 alattinak kell lenni, akkor is, ha már megszületett gyermekekre veszik igénybe a hitelt

A legmagasabb igénybe vehető támogatás tehát - minimum 3 gyerek esetén - 10+15 millió forint, ebben az esetben az előre vállalt gyerekek megszületésének teljesítésére maximum 10 év áll a pár rendelkezésére. A kedvezményes hitelt 3%-os kamattal kell visszafizetni, amelynek futamideje maximum 25 év lehet - ezért játszik fontos szerepet, hogy legalább az egyik fél 40 év alatti legyen.

A CSOK kétszer is felvehető. Azonban, ha az első felvételkor vállalt gyermekek közül valamelyik nem születik meg, az arra eső támogatást vissza kell fizetni. 2022-től kizárólag akkor kaphat újabb CSOK-ot a család, ha fillérre pontosan visszafizette az előző, büntetőkamattal sújtott hitelösszeget.


Falusi CSOK

Miben más a falusi CSOK?

A CSOK újabb július 1-jétől érvényes változtatása az úgynevezett falusi CSOK. Ennek lényege, hogy támogatást nyújtson a kistelepüléseken található lakások, házak, valamint tanyák megvásárlásához és korszerűsítéséhez. Ezzel egyrészt a családokat is segítik az ingatlahoz jutásban, másrészt ennek hatására több fiatal család választja, hogy a kisebb településre költözik a saját lakás reményében. Könnyítés, hogy a nagyvárosok tágabb vonzáskörzetére is kiterjesztették a falusi CSOK-ot 2021 novemberében.

Kiemelendő, hogy a falusi CSOK esetében a támogatásnak csak maximum 50%-a fordítható az ingatlan megvásárlására, a fennmaradó összeget a felújításra és korszerűsítésre kell felhasználni.

A falusi CSOK összege 1 gyerek után:

 • 600.000 Ft, melyből max. 300.000 fordítható az ingatlan megvásárlására, a többi felújításra és korszerűsítésre

Két gyerek után:

 • 2.600.000 Ft, melyből max. 1.300.000 fordítható az ingatlan megvásárlására, a többi felújításra és korszerűsítésre

Három vagy több gyerek után:

 • 10.000.000 Ft, melyből max. 5.000.000 fordítható az ingatlan megvásárlására, a többi felújításra és korszerűsítésre

Frissítés: A Falusi CSOK határideje 2022. december 31.


Mennyit kell visszafizetni, ha nem teljesülnek a vállalások?

Azoknál, akiknél nem születik meg a vállalt gyermek a meghatározott időn belül - egy gyerek esetében 4 év, kettő esetében 8 év, míg 3 gyerek esetében 10 év - a Kormányhivatal bírálja el, milyen esetekben, milyen mértékű a visszafizetési kötelezettség. Utóbbi alól nem ad automatikus felmentést a házastárs időközben bekövetkező halála vagy megváltozott munkaképességű személlyé válása, a gyermek halva születése vagy ha a megszületett gyermek valamilyen fogyatékosságban szenved. Fenti esetek csupán "különös méltánylást érdemlő helyzetnek minősülnek a kamatfizetési kötelezettség teljesítésének elhalasztása tekintetében különösen".

Ezekben a "különös méltánylást érdemlő helyzetekben" a Kormányhivatal öt éves időtartamra felfüggesztheti a visszafizetési kötelezettség teljesítését, továbbá saját hatáskörében elbírálhatja, hogy ezt követően méltányossági eljárás keretében a fizetési kötelezettséget részben vagy egészben elengedik-e. Ez csak akkor lehetséges, ha "a támogatott személy életében neki fel nem róható okból nem várható olyan változás, amely a - halasztott - fizetési kötelezettség teljesítését lehetővé teszi."

A 10 milliós összeget az alapkamat ötszörösére rúgó késedelmi kamattal kell visszafizetni, ha nem teljesül a gyermekvállalás, más esetekben pedig az alapkamattal számolt késedelmi kamatot kell megfizetni.