Idén már 10 százalékos önerővel is lehet lakást vásárolni

Azok vásárolhatnak 80 millió forintos ingatlant 8 millió forint önerővel, ahol mindkét fél első lakástulajdonát vásárolja életében és mindketten 41 év alattiak.

A lakástámogatásokkal kapcsolatos idei változások részleteire hívja fel a figyelmet az első igénylések alapján a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass hitelközvetítő pénteki közleményében.

A Credipass egyebek mellett jelezte: az állami lakástámogatásoktól függetlenül idén már lehetőség van az eddigi 20 százalék helyett 10 százalékos önerővel lakást vásárolni. Erre családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül bárki jogosult, aki 41 év alatti és korábban nem volt 50 százalékot elérő tulajdoni hányada semmilyen ingatlanban.

Az első lakástulajdon-szerzés ténye a 10 százalékos önerő miatt fontos feltétel, nem a csok plusz igénylés miatt. Az első közös lakásszerzés viszont a csok pluszt igénylők esetében a vételár felső határát határozza meg, de nincs hatással az önerő mértékére. A két kedvezményt együtt is alkalmazhatják azok a fiatalok, akik első lakásszerzők és egyben első közös lakástulajdonosok is lesznek. Azok az első közös otthonteremtők vásárolhatnak 80 millió forintos ingatlant 8 millió forint önerővel, ahol mindkét fél első lakástulajdonát vásárolja életében és mindketten 41 év alattiak - ismertette a Credipass.

Az ingatlannal kapcsolatos kritériumok között kiemelték, hogy csok plusz és falusi csok igénylésekor a minimális alapterület meghatározásánál figyelembe kell venni a már meglévő gyermekeket is. Az új rendelet különbséget tesz a lakás, illetve az egylakásos lakóépület, ház fogalma között, valamint új szabályozás lépett életbe az alapterületeknél is, mind a használt, mind az új ingatlanok esetében.

Ha az ügyfél korábban már igényelt csokot és ehhez kapcsolódó kamattámogatott hitelt, és a hitel még fennáll, akkor először a kamattámogatott hitelt kell végtörleszteni, ezután lehet az új csok pluszt igényelni. Ha vállalt gyermekre igényelték az otthonteremtési kedvezményt, és a vállalás nem, vagy csak részben teljesült, akkor a meg nem született gyermekre járó csok összegét büntetéssel növelten kell visszafizetni. A csok plusz mindig új gyermek vállalásával jár, így ennek a feltételnek mindenképpen teljesülnie kell az új igénylés után - hívták fel a figyelmet.

A csok plusz esetén az idén életbe lépett a minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszony meglétére vonatkozó elvárás, ami jelentős szigorítás a korábbi féléves időtartamhoz képest. A babaváró hitel esetében pedig az egyik félnek minimum 3 éves, megszakítás nélküli társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A csok plusz és a falusi csok kombinálása esetén a részletszabályok összehangolása az év eleji tapasztalatok alapján még várat magára, és a termék biztosan nem lesz minden banknál elérhető - írta közleményében a Credipass.

MTI